Blog - Horgászversenyek https://horgaszversenyek.hu/blog/ Wed, 22 Dec 2021 07:53:50 +0000 hu hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.1 Giliszta tenyésztés otthon https://horgaszversenyek.hu/giliszta-tenyesztes-otthon/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=giliszta-tenyesztes-otthon https://horgaszversenyek.hu/giliszta-tenyesztes-otthon/#respond Wed, 22 Dec 2021 07:50:50 +0000 https://horgaszversenyek.hu/?p=104 A gilisztafarm szinte ingyen van, mégis állandó a készleted a legjobbnak tartott csaliból! 1. KertbenA teendők? Egyáltalán nem nehéz felépíteni, és fenntartani sem! Készíts hullámpalából 1-1,5 m-es oldalú négyszöget. Erősítsd a palát a földebe vert fa karókhoz.A hullámpala helyett használhatsz furnérlapot vagy deszkát is használhatsz. A tenyészet aljába tegyél 15-30 cm korhadó falevelet, ezután 5 …

A Giliszta tenyésztés otthon bejegyzés először Horgászversenyek-én jelent meg.

]]>
A gilisztafarm szinte ingyen van, mégis állandó a készleted a legjobbnak tartott csaliból!


1. Kertben

A teendők? Egyáltalán nem nehéz felépíteni, és fenntartani sem! Készíts hullámpalából 1-1,5 m-es oldalú négyszöget. Erősítsd a palát a földebe vert fa karókhoz.A hullámpala helyett használhatsz furnérlapot vagy deszkát is használhatsz. A tenyészet aljába tegyél 15-30 cm korhadó falevelet, ezután 5 cm szarvasmarha vagy sertés trágyát, ezután földet terítsünk bele kb. 30 cm vastag föld réteg kerüljön a tenyészetbe.Fontos!! Ne tegyünk sok frissen kaszált füvet a tenyészetbe, mert lebomlásakor hő keletkezik és a giliszták nem bírják ezt a hőt!! A legjobb giliszták vöröses színűek (nem trágyagiliszták!), ezekből elég 100-200 db, s egy héten belül kb. 300-350 db gilisztánk lesz. Mikor fehéren tekerődző gilisztákat látunk biztosak lehetünk abban, hogy a tenyészet sikeresen működik.
Aki nem rendelkezik kerttel az se szomorkodjon, mert akár vödörben, akár nagyobb virágcserépben is kialakíthatunk tenyészeteket, de itt a fent írtak törtrészeivel kell számolni. Fontos, hogy mindkét esetben a tenyészet földje nedves legyen, soha ne száradjon ki, de ne is tocsogjon a vízben. A szezon végén pedig lesz “A” osztályú virágföldünk is. Soha ne vegyünk ki, csak annyi gilisztát amennyire valóban szükségünk van. ( Ha a vödrös, vagy cserepes farmot választod, mindig fedd le lyukakkal ellátott fedővel!

2. Balkonon

 • Készítsünk fából egy dobozt (nagyobb doboz, több giliszta).
 • Vágjunk kb. 5 centis lyukakat a doboz elejére úgy, hogy a lyukak alsó széle a doboz belsejének aljával legyenek egy vonalban.
 • Fessük be a dobozt valamilyen olaj alapú, vízálló festékkel.
 • Tegyünk a doboz belső felén a lyukak elé valamilyen műanyag hálót, így a későbbiekben a dobozba helyezett tőzeg majd ki tudja ereszteni a vizet, de a giliszták nem tudnak elszökni. A doboz kész is.
 • Töltsük fel tőzeggel a dobozt. Vegyük figyelembe, hogy az átázott tőzeg a későbbiekben majd összetömörül.
 • Locsoljuk át a tőzeget úgy, hogy a víz teljesen átitassa.
 • Szerezzünk 6 téglát.
 • Helyezzünk egy-egy téglát az első és két-két téglát a hátsó sarkok alá, így a doboz előre dől és víz szivárog a lyukakból.
 • Tegyünk egy tálat a lyukakhoz megakadályozandó a padló átázása (hacsak nem kint tartjuk a tenyészetet).
 • Szerezzünk be olyan kis méretű gilisztákat, amilyet csak találunk.
 • Tegyük a gilisztákat a dobozba.
 • A tőzeget rendszeres locsolással nedvesen kell tartani, de ne locsoljuk túl és ne engedjük kiszáradni! Ha kiszárad a giliszták nagyon gyorsan elpusztulnak. Szerencsére a tőzeg igen jól visszatartja a vizet, így nem kell gyakran locsolni.

A gilisztákat nem szabad nagyon hideg helyen tartani. Mivel a tenyészetnek nincs szaga, télen nyugodtan tartható pl. a garázsban is. Nyáron viszont a tűző naptól óvjuk őket, tartsuk a tenyészetet árnyékos helyen.

A tetőt tartsuk lecsukva, a giliszták a sötétséget kedvelik.

Természetesen ne feledjük a gilisztákat etetni.

A Giliszta tenyésztés otthon bejegyzés először Horgászversenyek-én jelent meg.

]]>
https://horgaszversenyek.hu/giliszta-tenyesztes-otthon/feed/ 0